A Konyhai Kisegítő Rész–Szakképesítés a Vendéglátás–turisztika szakmacsoporton belül, a konyhai kisegítő rész–szakképesítése.
OKJ-azonosító: 21 811 01
A Konyhai kisegítő rész–szakképesítés:
Az Iskolai előképzettség: Befejezett iskolai végzettséget nem igényel vagy iskolai előképzettség hiányában.
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama, az első szak–képzési évfolyamot követően 70 óra.
Konyhai kisegítő rész–szakképesítést szerezhet minden tanuló, akit a kötelező pályaalkalmassági orvosi vizsgálaton egészségügyileg alkalmasnak minősítettek (tüdőszűrő eredménye is negatív).
Szakmai alkalmassági követelmények: kifogástalan személyi higiénia, megfelelő fizikai állóképesség, esztétikai érzék, kézügyesség, kreativitás, kommunikációs képesség.
A Megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság, Nevelési Tanácsadó és Egységes Pedagógiai Szakszolgálatának javaslata alapján vesszük fel a gyerekeket. Egyéni fejlesztési tervek alapján fejlesztjük diákjainkat, megfelelő segítséggel igyekszünk tanulóinkat a legoptimálisabb tudáshoz juttatni. Az ismertek sokoldalú szemléltetésével igyekszünk a gyakorlatot megerősíteni. Gyakorlati foglalkozásainkat iskolánk tankonyhájában végezzük. Gyakori üzemlátogatásokkal tesszük színesebbé a foglalkozásokat.
Speciális szakiskolánkban a Konyhai kisegítő rész-szakképesítés célja a munkaterülethez tartozó legjellemzőbb munkakörök, foglalkozások betöltéséhez szükséges kompetenciák elsajátítása.
A cél elérése érdekében el kell sajátíttatni a munkakörben elvégzendő feladatokat, ki kell alakítani az azokhoz szükséges tulajdonságokat (alkalmazott szakmai ismeretek, szakmai készségek, képességek, személyes, társas és módszerkompetenciák).
A Konyhai kisegítő rész-szakképesítés elvégzése után a fiatalok képesek lesznek:
Konyhai kisegítő rész–szakképesítés alapvető feladata a szakács munkájának segítése, kiegészítése. Munkaterülete a konyha és helyiségei.
Előkészíti a tevékenységhez szükséges gépeket, berendezéseket, eszközöket, anyagokat, gondoskodik a tisztán tartásukról.
Fenntartja a konyha rendjét, takarít, mosogat, az ételeket jellegének megfelelően előkészíti a nyers és félkész anyagokat.
Alkalmazza a konyhatechnikai műveleteket.
Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama, az első szakképzési évfolyamot követően 70 óra.
Gyakorlati foglalkozásokon szívesen résztvesznek tanulóink. Feladat és szabálytudatuk a munkavégzés során nagyon megbízható. Szorgalmas, kitartó munka jellemzi a konyhai kisegítő osztályba járó fiatalokat. Jó hangulatban folyik a gyakorlati oktatás, ahol szívesen kommunikálnak társaikkal és tanáraikkal.
Fontosnak tartjuk, hogy minden tevékenységi formában elsődleges legyen a tanuló egészsége, balesetmentes munkavégzése.
Munkavégzés során kiegyensúlyozott, stresszmentes légkört biztosítunk, de az előírt szabályokat mind a higiénia, mind a balesetvédelem szempontjából betartjuk és betartatjuk.
Mindenkit önmagához képest fejlesztünk, sikerélményhez juttatjuk, ami nagyon nagy motiváció a gyerekek számára.
Iskolánk feladata a munkába álláshoz és az életkezdéshez szükséges ismeretek átadása, az önálló életvezetéshez szükséges képességek és készségek fejlesztése.
A szülői visszaigazolások alapján is láthatjuk a gyerekek fejlődését, önállóbb életvezetését.
Iskola fenntartó
Székesfehérvári Tankerületi Központ
Cím:
8000 Székesfehérvár,
Petőfi Sándor u. 5.
Tankerületi Igazgató:
Török Szabolcs
Telefon:
+36 (22) 795-240
+36 (22) 795-241
E-mail:
szekesfehervar@kk.gov.hu
ESEMÉNYNAPTÁR
Összes Esemény >>
AKTUALITÁSOK
Gézengúz Alapítvány - Sajtóanyag
1. osztályosok beíratása 2024.
Jelentkezők felvételi jegyzéke 2023-24. tanév
Kérdőívek
Óvoda - Szülőknek
Iskola - Diákoknak
Iskola - Diák
Az 'Összes esemény' és a 'Fotógaléria' folyamatosan frissül!
Hírek részletesen